The Yin-Yang House

by Brooks + Scarpa
The Yin-Yang House Brooks + Scarpa

Description: The Yin-Yang House is a net-zero energy single-family home in a quiet Venice, CA neighborhood. The design objective was to create a space for a large and growing family with several children, which would create a calm, relaxed and organized environment that emphasizes public family space. The home also serves as a place to entertain, and a welcoming space for teenagers as they seek social space with friends.

The home is organized around a series of courtyards and other outdoor spaces that integrate with the interior of the house. Facing the street the house appears to be solid. However, behind the steel entry door is a courtyard, which reveals the indoor-outdoor nature of the house behind the solid exterior. From the entry courtyard, the entire space to the rear garden wall can be seen; the first clue of the home’s spatial connection between inside and out. These spaces are designed for entertainment, and the 50 foot sliding glass door to the living room enhances the harmonic relationship of the main room, allowing the owners to host many guests without the feeling of being overburdened.

The tensions of the house’s exterior are subtly underscored by a 12-inch steel band that hews close to, but sometimes rises above or falls below the floor line of the second floor – a continuous loop moving inside and out like a pen that is never lifted from the page, but reinforces the intent to spatially weave together the indoors with the outside as a single space.

Scale manipulation also plays a formal role in the design of the structure. From the rear, the house appears to be a single-story volume. The large master bedroom window and the outdoor steps are scaled to support this illusion. It is only when the steps are animated with people that one realizes the true scale of the house is two stories.

The kitchen is the heart of the house, with an open working area that allows the owner, an accomplished chef, to converse with friends while cooking. Bedrooms are intentionally designed to be very small and simple; allowing for larger public spaces, emphasizing the family over individual domains. The breakfast room looks across an outdoor courtyard to the guest room/kids playroom, establishing a visual connection while defining the separation of uses. The children can play outdoors while under adult supervision from the dining area or the office, or do homework in the office while adults occupy the adjacent outdoor or indoor space.

Many of the materials used, including the bamboo interior, composite stone and tile countertops and bathroom finishes are recycled, and reinforce the environmental DNA of the house, which also has a green roof. Blown-in cellulose insulation, radiant heating and a host of other sustainable features aids in the performance of the building’s heating and cooling.

The active systems in the home include a 12 KW solar photovoltaic panel system, the largest such residential system available on the market. The solar panels also provide shade from the sun, preventing the house from becoming overheated. The owners have been in the home for over nine months and have yet to receive a power bill.

Sponsor

Sponsor

  • Via delle Orfane

    Via delle Orfane

    This chic apartment is located on the Via delle Orfane in Turin, Italy. It was completed by CON3STUDIO in 2012. Floor Plan Photos courtesy of CON3STUDIO

  • Urban Cabin

    Urban Cabin

    Description: Urban Cabin was designed for a retired couple interested in downsizing and simplifying their lives. The couple lived on the site for 26 years, creating and nurturing t...

  • Skirt + Rock Extension House

    Skirt + Rock Extension Ho..

    Australian practice MCK Architects has designed the Skirt + Rock House in Sydney, Australia. It is an extension built for a modest bungalow situated on a hill overlooking Vaucluse ...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • Aguas Claras House

    Aguas Claras House

    The house is inserted in the terrain taking advantage of the panoramic views and topography.
    A perpendicular slope towards the sights and the main volume define two levels w...

  • Impressive Church Conversion in San Francisco

    Impressive Church Convers..

    The owner of this former church overlooking San-Francisco's Mission Dolores Park converted it into a single-family home with three bedrooms. The church built in 1909, was bought in...

  • Mosman House

    Mosman House

    The site occupies a former defense barracks on the ridgeline of Middle Head, with significant views of Middle Harbour to the North and Bradley Bushland Reserve to the West. The pro...

  • Interiors of The Armani Hotel Dubai

    Interiors of The Armani H..

    This luxurious place, The Armani Hotel Dubai lives inside the world’s tallest tower Burj Khalifa. The 11 story hotel is exclusive for the Club members where they share access to ...

  • Sensory Interior Delight

    Sensory Interior Delight

    The owners of this stunning home had commenced construction before it was realised that the planned kitchen and other interior spaces would need to be reconsidered and redesigned t...

  • Naust Paa Aure

    Naust Paa Aure

    The boathouse is a cultural and historical hallmark of Norways coastal regions, where fishing used to be the primary profession. They have traditionally been used for storing boats...