Thomas Eco-House

by Designs Northwest Architects
Thomas Eco-House Designs Northwest Architects

Location
The Thomas Eco-House is located on an 11 Acre site in the Cascade foothills 0f Washington State.  The house sits at the crown of a hill bordering on forestry lands and has territorial views of the surrounding wooded hills as well as views to Mt. Rainier and the city of Everett to the South.  The house is four stories tall which allowed a larger amount of living space while maintaining a relatively small footprint and also takes better advantage of the views from the site.  The site is landscaped with native vegetation which is irrigated in the dry summer months with rainwater runoff from the roof that is stored in a cistern.
Purpose
The client showed an early interest in energy efficiency and sustainable low maintenance design.  These goals guided the entire design process.   The house uses insulated concrete form (ICF) construction which consists of two layers of rigid form insulation between which concrete is poured.  The insulation remains in place on both the interior and exterior creating a very efficient and airtight wall system.  ICF construction results in a 44% reduction of required heating energy and 33% reduction of required cooling energy when compared to a wood frame house of equal size.  The ICF also allows for an easy application of stucco directly over the exterior insulation.  This provides a durable long lasting and low maintenance finish.
In order to improve efficiency for heating and cooling, the house uses a geothermal heat pump tied in with a hydronic heating system.  The system uses air from a subterranean chamber which uses the insulating properties of the earth to provide a more stable temperature for operating the heat pump.  A geothermal heat pump can be up to 45% more efficient than a traditional heat pump which uses ambient air.  The heat pump is tied in with a high efficiency boiler which supplies heated water through a piping system embedded in the concrete floor.  This hydronic heating system uses an estimated 30% less energy than an equivalent forced air system.  The house is also wired to receive solar panels and or wind turbine energy though these were not installed at this time due to budget constraints.
The house was also designed to take advantage of passive solar principles.  A large bank of windows on the southern exposure allows solar penetration into the interior.  The concrete floors act as a thermal mass that stores heat gain during the day and releases it slowly throughout the evening thereby mediating drastic temperature swings.  On particularly hot days there are motorized solar shades which can be lowered to keep the sun out of the interior spaces.  The stairway was also designed to provide natural ventilation using a solar chimney effect.  The “Bubble” located at the top of the stair has operable windows which, when opened, create a natural convection effect pulling warm air up the stair well and out of the house.
Design
The Thomas Eco-House is divided by function between floors.  The main floor is occupied by general living space including Kitchen, Dining and Living Room. The floor plan on this level is open with floor to ceiling glass opening out to the views.  The upper floor contains the sleeping spaces and a reading loft which opens to the living room below.  A fire pole provides a unique visual and physical connection between the two spaces.  The stair tower continues upward to a special observation space nicknamed the “Bubble”.  This area contains glass walls and ceilings which take full advantage of the expansive views and the night sky.  A roof deck is accessible from the bubble.  The lower floor is a daylight level which has been arranged so that it can be used as guest quarters or as a mother in law apartment.  All four floors have polished concrete floors which add to the unembellished aesthetic of the house.  The building forms are simple and follow the layout of the interior spaces reinforcing the overall strategy of efficiency that was the driving force behind the design.

Photos by: Lucas Henning

  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects
  • Thomas Eco-House Designs Northwest Architects

Sponsor

Sponsor

  • Itahye Residence

    Itahye Residence

    Designed to be located in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the development of the project for this home was possible thanks to the collabor...

  • Modern House Design On Small Site Witin A Tight Budget

    Modern House Design On Sm..

    Pb Elemental Architecture is the company which designed this beautiful modern house with many limitations. First of all the budget was very tight but the clients family was large a...

  • Apartment on the River Ij

    Apartment on the River Ij

    This elegant apartment is situated upon the River Ij, in Amsterdam, the Netherlands, and was designed by Remy Meijers. The interior is brimming with sophistication, from its neutra...

  • Caro Hotel

    Caro Hotel

    Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban ...

  • The Butterfly House

    The Butterfly House

    Sitting at the foot of Vancouver’s North Shore mountains the Butterfly House represents a regional adaptation to a modern aesthetic by incorporating a West Coast sensibility to i...

  • Mishima House

    Mishima House

    The theme for this house design is ideal for a small family.
    The idea behind this design is to accommodate privacy, while living comfortably in the dense downtown area of c...

  • Warringah Road House

    Warringah Road House

    Description from the architects: This new, three storey, four bedroom, north facing residence, sited on a battle axe block was designed to take maximum advantage of outstanding vie...

  • DIY Pen

    DIY Pen

    Every pen bought, borrowed or stolen is disassembled to see what's inside... Could this continuous curiosity be conquered by starting with a pen already apart? The DIY pen is born ...

  • Fried Pavilion

    Fried Pavilion

    German practice Amunt Architekten Martenson und Nagel Theissen have built a pavilion in the park of Düren cemetery. The building serves as a cafe and shelter for people who can en...

  • El Caserón

    El Caserón

    The family. – A couple and a seven year old boy plus a dog. Old but with a great retirement. They christened the house “El Caserón”.
    They lived renting and they deci...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.