Tiny Mini House

by LineBox Studio
Tiny Mini House LineBox Studio

Mini house sits on a 14’x70’ lot on Craven Road, in the ‘Tiny Town’ neighborhood of Toronto.  First developed as worker housing in the 1880s the street was then a vacant railway corridor, it is now characterized by a series of 10’wide lots with homes between 300 and 500 square feet in size.  There is a long continuous fence along its west side where it once bordered farmland and separated the wealthy from the poor. In 1909 the city began to gentrify this underprivileged community which resulted in a growing number of stable residents in the area. Since that time, the houses along Craven Road have wavered between the unlawful and decrepit to the quirky and endearing. It is in this mixed and beautiful context that Mini house exists and participates in its neighbourhood.
The house that previously occupied the lot was a demolished drug lab and subsequently condemned. The client was nonetheless drawn to the vacant lot; he felt at home in the quirky and diverse neighborhood. He also found it affordable and the perfect scale for the ultra-compact, fully detached house he dreamed of building. It would be an alternative to “loft living” and more importantly, a dwelling outside the confines of a condominium building.
By working with the architect to turn ideas into reality and to refine a design that fit both the client’s personality and budget, Mini House was born.  The budget was set to match the cost of owning a comparably sized condo which meant that creativity and resourcefulness were needed in design development.  The contractor was also included early on in the conversations and design process. This open and collaborative dialogue helped keep the very tight budget on track by facilitating flexibility in the construction approach and adapting the design as required to economize building. Inexpensive and recycled materials were sourced from stage sets or salvaged from demolished houses. These efforts helped to mitigate costs substantially.



Mini house embodies a “hard loft” style with an industrial aesthetic and flexible floor plan. Despite its very small foot print, the home feels open and spacious. The client’s Spartan lifestyle is reflected throughout as the house stays true to materials and requires minimal maintenance.  The floors are poured concrete, the walls are concrete block or white painted drywall without baseboards and the windows are oriented to coordinate desires for view, natural ventilation and passive solar gain in the winter.
Mini House (566 s.f.), though restricted by the scale of both site and budget, has had a big impact on its neighborhood.  As one of the first new, modern houses in this part of Toronto it is a testament that that bigger does not necessarily mean better and that loft-style living is possible outside the bounds of a high-rise building.

t;
Photo courtesy of LineBox Studio

More information on the project shown here.

  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio
  • Tiny Mini House LineBox Studio

Sponsor

Sponsor

  • Buholmen Cabin

    Buholmen Cabin

    Oslo-based architecture firm Skaara Arkitekter AS has designed the Buholmen Cabin project. Completed in 2008, this 1,076 square foot, contemporary cottage, is located on the waterf...

  • Stacked Houses

    Stacked Houses

    Designer Sou Fujimoto of Japan has created a new house in Tokyo called Tokyo Apartment. It features five independent cribs connected with stairs. It looks like five small houses st...

  • Streetstew pad

    Streetstew pad

    The Belgian designer Tim Baute from Interror has designed Streetstew, a practical aluminum trivet for one or more pots inspired on city maps. The design consists of three puzzle pi...

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

  • Faceted House

    Faceted House

    The project’s brief was to remodel and extend the three bedroom two storey house that was in a decrepit state and in need of considerable refurbishment and modernisation. The cli...

  • Hat Teahouse

    Hat Teahouse

    ”Hat” is the third tea house we have realised. It is a small house to gather with a cup of tea, a tiny haven under the open roof in little charming garden. The minimal space of...

  • Clamp, an Upholstered Pendant Lamp

    Clamp, an Upholstered Pen..

    Clamp is a unique leather upholstered pendant lamp from DZ Studio that was first presented during summer 2010 as a prototype and is now available for sale. According to designers E...

  • Jln Angin Laut

    Jln Angin Laut

    Presenting a sleek façade to its neighbours. The finely detailed screens of No. 19 Jln Angin Laut conceal a house nestled gently into a garden.
    Its entrance elevated above ...

  • Edgewater Residence

    Edgewater Residence

    Edgewater Residence is a private home located in Prior Lake, Minnesota, USA. It was designed by Rosenow | Peterson Design and completed in 2013. Photos by: Matt ...

  • Rishikesh House

    Rishikesh House

    The first visit I made to see the site changed all preconceived ideas about what form this house should take. Located on an elevated hill slope, over looking the ‘Ganges’ river...