Torcasso Residence

by Page
Torcasso Residence Page

The Torcasso House is inspired by the spectacular landscape of northern New Mexico and by the prospect of living in nature in a way that creates a constant and memorable connection to the mountains, the sky, the air and the climate of this extraordinary place.
The house lies long and low, hugging the contours of a steep hill just under its crest. Expansive views from its north face stretch to Espanola and Los Alamos twenty miles away and survey layers of mountain ranges beyond a broad valley. The south face of the house works with a 20-foot rock outcrop on the side of the hill to create a long, thin, sunny courtyard.
In the midsection of the house two rammed earth volumes delimit the public spaces and frame 60-foot apertures that link the living/dining/kitchen area to the broad view one one side and to the contained courtyard on the other. Large operable glass panels slide away to create complete continuity from panorama, open terrace, trellised outdoor room and high-ceilinged interior space on the north side to more intimate wood-capped interior space, roofed terrace and courtyard to the south.
The rammed earth walls incorporate four different shades of indigenous soil, creating a deep luscious palette in irregular sedimentary layers. They are much the same soils and hues found in nearby Abiquiu that inspired so many of Georgia O’Keefe’s paintings.
Two full height art volumes designed in collaboration with international artist Margo Sawyer subdivide the space between the rammed earth walls as well as incorporating a fireplace and storage units. The complex color studies in a rich range of lacquer and metallic finishes draw, not only on colors found in the local earth and landscape, but also on more brilliant colors in the clouds and sky.
Both interior and exterior walls of the more contained bedrooms, bathrooms, library, office and media spaces at each end the central core are made of air-entrained concrete and work with the rammed earth to create extraordinary thermal performance for the house. In an alpine desert climate with high diurnal swing and a predominance of sunny days, the house’s high thermal mass along with carefully placed fenestration and seasonally responsive solar shades provides passive thermal stability for most of the year.
Rainwater collection and storage from all constructed surfaces, a green roof planted with native grasses, a large (but carefully concealed) photovoltaic array as well as absolutely minimal disruption of both contours and vegetation during construction are other examples of how respect for natural forces and a sustainable ethic permeated all aspects of design for the house.

Photos by: Robert Reck


  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page
  • Torcasso Residence Page

Sponsor

Sponsor

  • 910 Project

    910 Project

    The 910 project was the culmination of a series of fully furnished suites designed for a local developer. This penthouse suite served as a display suite for the condo development b...

  • Villa G

    Villa G

    Villa G lies like a white landmark in the soft landscape at Hjellestad, near Bergen. The house is large yet not dominating, modern but not pretentious. The house has a futuristic...

  • PPLB 0422, a Low Energy House in Town

    PPLB 0422, a Low Energy H..

    This single-family house with three facades and five bedrooms is the result of an optimization of areas and volume of living space according to the town-planning specifications in ...

  • House IV

    House IV

    The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Nethe...

  • Stacking Green

    Stacking Green

    Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the ...

  • The Inhabitable Sculpture

    The Inhabitable Sculpture

    The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and insta...

  • Recamier reading corner

    Recamier reading corner

    Reading Corner, designed by Inbar Paradny Kalomidi, is a combination of comfortable lounge chair and book rack system. With shelves located near by, its very easy to access your fa...

  • Tree Snake Houses

    Tree Snake Houses

    Along with the project Pedras Salgadas Park by architects Luís Rebelo de Andrade and Tiago Rebelo de Andrade, came the challenge of creating an object that could recreate the fant...

  • Before/After: Bondi Bathroom Remodel

    Before/After: Bondi Bathr..

    The layout of the bathroom as far as fixtures went, was self-selecting; there were real challenges with this space. The first was to establish a way to get the plumbing were it nee...

  • Mormanis House

    Mormanis House

    Located in Dover Heights this sloping site has a panoramic outlook over the harbour and Sydney’s skyline beyond. Whilst enjoying these views the house still provides intimate spa...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.