Trastevere

by Archifacturing
Trastevere Archifacturing

A 38 sq m (410 sq ft) suite in the heart of the historical quarter of Trastevere. The designers, Sara Cimarelli and Giorgio Opolka, partners in the Archifacturing office, have designed and created a solution for exploiting the available space to the full, enhancing the perception of permeability amongst the environments, while maintaining a clear division of the functional spaces.
The careful design of the furniture has permitted cohabitation of several functions in the same space; living room, kitchen, dining room, bedroom and changing room. The designers’ choice of developing the floor space over two levels has made it possible to divide the living and sleeping areas in a functional manner. The space obtained in the 45 cm (18 in) of height difference contains four large top opening lockers, two drawers and a spare 1 ½ place bed.
The interior furnishing has been made to measure, from the white lacquered wooden kitchen to the Corian top, from the wardrobes to the white lacquered oak flooring with silvery sheen, from the raised floor structure with its “secret” containers to the bathroom door and even the classic skirting board; all are rigorously white to make the chestnut wood beams of the ceiling stand out . The only exception is the inside of the main wardrobe which reveals a coloured interior on opening.
The only vertical volume present in the house contains a 3 sq m (32 sq ft) bathroom. Inside this tiny bathroom with its restored 18th century floor and the black slate tiling of the shower there is an elegant blend between the use of the vertical mirror and the transparent glass of the ceiling which allows natural lighting to come in.
The transformation of the existing space has been obtained without changing the characteristics of the original structure, indeed the visible wooden beam ceiling and two original stone walls stand out even more. The flat is warm with classic allure highlighted by the choice of natural materials reinterpreted from a modern viewpoint.

Photos by: Lorenzo Poli

  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing
  • Trastevere Archifacturing

Sponsor

Sponsor

  • Chosun Residence

    Chosun Residence

    Situated on the south facing slopes of Vancouver’s north shore mountains, the Chosun residence pays homage to the tenets of modern architecture while incorporating distinctly reg...

  • Allen Residence

    Allen Residence

    Fayetteville is located in the Arkansas Ozarks and is home to the University of Arkansas, including the Fay Jones School of Architecture. One of the home owners is a Professor and ...

  • House in Valle de Morna

    House in Valle de Morna

    The property is located on a south facing hillside Morna Valley, in the center of the island of Ibiza. This is the main home on a property in which are located a number of smaller ...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • K House

    K House

    The site faces a busy road. Near this house, there are galleries, studios and the park where music festival is held every year.
    Our clients are an artist and his family. We ...

  • The Glass Pavilion, an ultramodern house

    The Glass Pavilion, an ul..

    The Glass Pavilion is a redefining structure within modernism. It is a benchmark building that sets the bar as to what modernism is and can be. Throughout the last century there ha...

  • Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design by Yuri Kim would be a great addition to fill the empty space of the wall, especially for indoor public position such as library or museum as well as bus stop....

  • Broadway Penthouse

    Broadway Penthouse

    Rethinking the notion of an urban garden, this project introduces a dynamic ground plane, composed of a planted carpet surmounted by wood flooring, that vertically links a penthous...

  • Open Air Sculpture House in Warsaw

    Open Air Sculpture House ..

    Through this house you can rush by and not even notice that you have trespassed a kind of a border. There is no threshold – literally and figuratively. Paved road, on which we st...

  • Luff Residence

    Luff Residence

    The commission to design a new family home for clients posed a number of challenges and possibilities.
    The site was unusually large for the area having never been subdivide...