Tree House

by Jackson Clements Burrows
Tree House Jackson Clements Burrows

The treehouse is sited in the bush fringe of Separation Creek, perched on a steep forested hillside above the Great Ocean Road and Bass Strait. It is a site that enjoys a unique combination of bush environment with intimate views of Separation Creek, the beach and the Wye River Peninsula to beyond.
The steepness of the site, landscape controls and landslip potential resulted in a limited building envelope to work within. These constraints (or opportunities) led us to explore a sensitive yet sculptural response that minimised it footprint by echoing in form a tree with branches, with rooms branching and cantilevering in all directions of a central trunk to take advantage of views, access and aspect.


A modest brief called for a three bedroom residence with associated living spaces.
Upper level projections include an entry branch with study, a sunroom to the west, and a living area and deck cantilevering some 6m meters from the core overlooking the ocean and beach below. At a half level lower, the master bedroom wing springs from the stair landing into the bush to the east.
A dining room and kitchen make up the upper level core of the building, whilst two further bedrooms, bathroom and laundry complete the lower level accommodation.
In its applied materiality, the treehouse draws on the modest local vernacular of 1950′s painted fibro shacks with cement sheet lining and expressed battens over joints. The cement sheet panels used on the treehouse are painted in 2 tones of green that help merge with building with the vegetation on the hillside in which it sits and reinforce its relationship with the landscape. The vertical timber battens on the building are a naturally stained timber, which will silver over time like the branches and trunks of trees within the bush.
The sculptural form and associated colour scheme allow the built form to both connect with the landscape and to dissolve it within it. The two tones of green pick up on colour variations and light and shade within the bush, and effectively reduce the mass of the object within the landscape. Varying light intensities across the course of the day further affects the colours and consequently the buildings relationship with its context in an engaging and dynamic way.

Photos by: John Gollings

  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows
  • Tree House Jackson Clements Burrows

Sponsor

Sponsor

  • Paling Fence House

    Paling Fence House

    In response to increasing population densities in the suburbs, the Australian government over 10 years ago introduced strict town planning guidelines specific to residential projec...

  • Box House in Boulder, Colorado

    Box House in Boulder, Col..

    Designed by Boulder-based architects Studio H:T, the Box House is located in Boulder, Colorado, and provides the homeowners with compelling views. Taking into consideration a steep...

  • Fun House

    Fun House

    The project for an apartment in Juan les Pins designed by Studio UdA developed by Andrea Marcante and Adelaide Testa tackles the issue of holiday homes. The small size of the apart...

  • Wilkinson Residence

    Wilkinson Residence

    Located on a flag lot, a steep sloping grade provided the opportunity to bring the main level of the house into the tree canopy to evoke the feeling of being in a tree house.
    ...

  • Birchgrove House

    Birchgrove House

    Description: The owners are keen gardeners, and relationship to the garden was central. The floor level above the garden was predetermined by the existing house, 750mm, and we want...

  • Bondi House

    Bondi House

    Located on Sydney’s Bondi Beach, this four level house occupies a narrow infill site, and has been designed to maximise its’ compact 120m2 site and capitalise on views across I...

  • The Modernatique Chair

    The Modernatique Chair

    The Modernatique Chair is a chair set designed by Korean designer Cho Hyung Suk.
    The collection was showcased for the first time at the Korea Design Festival 2010 in Seoul, ...

  • Col di Lana

    Col di Lana

    Col di Lana, by Paolo Frello & Partners, is located in Milan, Italy. The home contrasts dark wood floors with white walls, and allows for the color in the home to be spoken for by ...

  • Stylish apartment

    Stylish apartment

    Located in Moema, São Paulo, Brazil, this stylish apartment is the work of Brunete Fraccaroli. Its design is bold and colorful, using a striking mixture of neon yellows and deep g...

  • Villa London

    Villa London

    The house is located in Sa Torre housing developement, in a plot of land next to the cliff. The client, a well-known English writer, raises an extensive program to fulfill the need...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.