Two Hulls House

by MacKay-Lyons Sweetapple Architects
Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects

This project is situated in a glaciated, coastal landscape with a cool maritime climate. The geomorphology of the site consists of granite bedrock and boulder till, creating pristine white sand beaches and turquoise waters. The two pavilions float above the shoreline like the hulls of two ships up on cradles for the winter, forming protected outdoor places both between and under them. This is a landscape-viewing instrument–like a pair of binoculars, first looking out to sea. A third transverse “eye” looks down the coastline, and forms a linking entry piece. A concrete seawall on the foreshore protects the house from rogue waves.
This is a full-time home for a family of four, consisting of a “day pavilion” and a “night pavilion.” One approaches from the understated land side between the abstract, library ends of the two pavilions, then passing through toward the sea–or left into the living pavilion, or right into the sleeping pavilion. One structure contains a central core, while the other contains a side core. The seaward ends of the two main forms (living and master bedroom) delaminate, creating protected outdoor porches or night-time “lanterns” over the water. The third linking form contains the generous entry foyer, core, and the kitchen. The great room contains a floating 24-foot totemic hearth. The house remains a fertile research vehicle in the education of an architect.
This is a steel-frame house with a wood skin. Its white steel endoskeleton resists both gravity loads and wind uplift. The 32-foot cantilevers and concrete-fin foundations invite the sea to pass under without damage. The wooden rain screen consists of 8-inch vertical board-on-batten on the two “hulls,” while the linking piece is a monolithic block of weathered wood inside and out, clad in 4-inch horizontal shiplap.
The lantern ends dematerialize by eliminating the 1-inch channel joints. The fenestration of the “binocular” ends is minimalist curtain wall with structural silicone, while the side elevations contain storefront glazing. The concrete floors contain a geothermally heated hydronic system. This sculptural yet calm and mature project contains generous white volumes on the interior, and exhibits the ironic monumentality of boats on the exterior.
The fenestration of the ‘binocular’ ends is minimalist curtain wall with structural silicone. The side elevations contain storefront glazing. The concrete floors contain a geothermally heated hydronic system. This sculptural, yet calm and mature project contains generous white volumes on the interior, and exhibits the ironic monumentality of boats on the exterior.

Photos by: Greg Richardson

  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects
  • Two Hulls House MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Sponsor

Sponsor

  • Ecologia Montreal

    Ecologia Montreal

    The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by ...

  • C&C House

    C&C House

    C&C are a young couple, living in rented accommodation and dreaming of owning their own home .
    The current economic situation and lack of credit support made their dream bec...

  • Apartment in Panorama-Voula

    Apartment in Panorama-Vou..

    Two apartments were transformed into one to accommodate a young couple and a future family. The result was a bright apartment with a feeling of lightness and tranquility.
    S...

  • House 77

    House 77

    Póvoa de Varzim is a city profoundly related to the sea and fishing. Its great cultural richness became an interesting stimulus to the project. In fact, the house was an opportuni...

  • A Stylish Home in Voorburg

    A Stylish Home in Voorbur..

    This private residence is located in Voorburg, the Netherlands. The interior is simple but elegant, with works of art that connect each room to the other in style. ...

  • Mechanics Institute Hall Conversion

    Mechanics Institute Hall ..

    The 1857 Mechanics Institute Hall is located in South Yarra, a suburb in Melbourne, Victoria, Australia, and it was recently converted into a state-of-the-art inner city retreat. T...

  • The Art of Hedges

    The Art of Hedges

    Hedge Art is the hobby of someone with far to much time on their hands.

  • Main Beach House

    Main Beach House

    The site is set within the high-rise domain. The restricted site area and predominantly high-rise neighbours, allowed an opportunity to develop a unique tower house. The design int...

  • Tigh Port na Long

    Tigh Port na Long

    The Clients had been visiting Skye with their dogs for many years. They love the landscape and positively enjoy the unpredictable weather and choose to eat outdoors in all seasons....

  • Casa Viva

    Casa Viva

    This beach house has as its main virtue that it allows natural light to uncover it, showing different shades based on the time of day and according to the position of the sliding e...