Urban Townhouse

by GLUCK+
Urban Townhouse GLUCK+

This five-floor residence is constructed within the fixed footprint of an existing three-story townhouse on a typically narrow infill Manhattan plot, sharing party walls with the adjacent houses. The clients asked for loft-like spaces, open and filled with light but also private – exactly the opposite of a standard NYC row house, with its street-side windows usually curtained or shuttered from the eyes of passers-by.
To meet this challenge, the conventional plan and section has been radically redefined.The stair and elevator core are pushed up against the street façade, instead of running along one of the party walls. As a result, loft-like spaces run fluidly the entire length of the 38-foot-deep building, rather than being compartmentalized into small front and back rooms.
The front facade derives its expression from the interior interplay of openness and privacy. It screens the house from the street through several layers: the stairway, the bookshelves, the solid wall with punched windows providing glimpses of the street, and the exterior perforated aluminum rain screen. Two narrow vertical glass slots run the full height of the facade, capturing light from the street while further accentuating the length of the spaces with continuous views from the front to the back of the building.

Sponsor

Sponsor

  • The Factory

    The Factory

    In 1973 Ricardo Bofill discovered a cement factory, part of an industrial complex from the turn of the century, comprising over 30 silos, underground galleries and huge engine room...

  • House 77

    House 77

    Póvoa de Varzim is a city profoundly related to the sea and fishing. Its great cultural richness became an interesting stimulus to the project. In fact, the house was an opportuni...

  • Martin House

    Martin House

    In this house we always fled to make “a nice home”. I think Art is not better or worse for its beauty but the degree of emotion that arises. Beauty is something superficial and...

  • Casa 115

    Casa 115

    In a unique location, overlooking the valley that frames the bay of Sant Vicenç, the project must solve the difficulty of the existing topography. The problems posed by the land a...

  • G House

    G House

    The idea of the project is to value an abandoned villa from 19th century in Como, through an architectural re-elaboration of the owners’ s memories. The family that live into thi...

  • Mini-Maison

    Mini-Maison

    The Mini-Maison (tiny house) is one of the many old small workers houses built in Forest, one of the 19 communes (districts) of Bruxelles, Belgium. Transforming the modest house (e...

  • Stone Creek Camp

    Stone Creek Camp

    This remote Montana Camp is situated along a sloping hill, leading visitors to discover the site progressively. From the gatehouses, a path leads down the hill to the master house,...

  • Apartment Near A Park

    Apartment Near A Park

    The main challenge for us was to separate additional room with no loosing impression of spatiality and reconcile a variety of materials which investors love with steel, keeping coh...

  • Green Shadow House

    Green Shadow House

    Green Shadow House is designed by architect Mutsue Hayakusa. The design concept of the house is the repeated use of the right angles that mixes with grid pattern and the simple ver...

  • House in Valle de Morna

    House in Valle de Morna

    The property is located on a south facing hillside Morna Valley, in the center of the island of Ibiza. This is the main home on a property in which are located a number of smaller ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.