V + D Set

by BAK arquitectos
V + D Set BAK arquitectos

V + D Set by BAK arquitectos:
“This work is the result of a process that began in 2004 with the construction of a summer house in the forest of Mar Azul.
It was necessary to intervene in a territory of great scenic beauty, owner of a powerful wild presence that is gradually becoming domesticated due to the proliferation of houses with a formal search from bucolic to picturesque which in nothing refers to that environment or to this present. The project was implemented as an opportunity to propose shapes, materials and alternative uses in tune with this particular environment. The search is then oriented toward a propositional architecture of a more leisured use of the dwelling, whose materiality and formalization were the result of a belonging will to that pre-existing reality.
This is how the recognition of the particular microclimate of the maritime forest of Mar Azul and the atmospheres it recreates, as well as the need to concrete the construction from a distance, were determinants of aesthetic-constructive decisions which defined the work.
The need to capture the light in the dense forest led to conceive housing as a “semi covered” and then to resolve it with large panes of glass, which will enable views from inside in all directions and from outside would reflect the landscape allowing the house to mimic therewith. The decision to accelerate the execution time to allow monitoring the work at 400 miles away defined the exposed concrete construction. It was evaluated that the prevailing shade allowed using this material because it provides sufficient thermal protection from spring to late autumn. Its winterization, given its status as summer home, was not relevant (though of course it was planned) and the hydrophobic insulation could be solved with a very compact concrete and a study of the envelope shape so that the rainwater evacuation will take place very quickly. It was also expected that the expressive quality of exposed concrete molded within a formwork of wooden boards may result from a forceful and mimetic presence at once, allowing the work to coexist in harmony with the landscape.
In short, a skin of only two materials – concrete and glass – turned out appropriate to solve the integration with the landscape and to respond to formal, structural, functional, maintenance and termination issues. With these concepts was designed and built the V+D Set.
The place
These are two lots in a dune of pronounced relief, suitable to build two housing units in each. Although they find themselves surrounded by a thick forest of conifers they face scarce small-sized specimens of their own, since they were planted few years ago.
The commission
The request of the clients was a set of 4 housing units for rent throughout the year, with a pool area, solarium and a common storage area. The units should be isolated from each other and count with expansions, a grill sector and garage. The number of rooms available in each unit would be part of the studio’s proposal as well as the program for the unit’s requirements. The square footage to be built would be the maximum allowed under code.
The functional organization
You enter the apartment through the axis of the plan. On one side appears the living room, divided into two sections of distinct use by the fireplace and a variation of free heights. On the other side is the dining room and kitchen with access to a private expansion with a grill area. Up and opposing are located the accesses to the two bedrooms, the main room with private bathroom and terrace for exclusive use.
The construction
The set was built with slabs and partitions of exposed concrete made within pine boards formwork. H21 concrete was used with the addition of a fluidifiant so that this mixture, with little amount of water to harden, results very compact and doesn’t require sealing. The floor cloths are also from concrete screed divided with aluminum plates. The bathrooms’ coatings are of venecita. The decks on natural ground and terraces are made of treated pine and protected with impregnating agent. The openings are of dark bronze anodized aluminum. The heating system combines salamanders with hot air equipment.
The furniture
Except the beds, couches and chairs, the rest of the equipment of this house is solved in concrete.”

  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos
  • V + D Set BAK arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • House on Lake Okoboji

    House on Lake Okoboji

    It’s all about the lake,” was our clients’ direction when we began designing this vacation home in rural Iowa.
    Located in rural Iowa, Lake Okoboji is a part of a glaci...

  • Rishikesh House

    Rishikesh House

    The first visit I made to see the site changed all preconceived ideas about what form this house should take. Located on an elevated hill slope, over looking the ‘Ganges’ river...

  • Torreaguera Atresados

    Torreaguera Atresados

    The Torreaguera Atresados residence has been completed by XPIRAL Architecture. The residence is located in Murcia, Spain. Photos by David Frutos

  • Tentacle Wall Shelf

    Tentacle Wall Shelf

    The Tentacle is a flexible wall shelf created by Milan-based designer José Hurtado. The center unit of the wall shelf is a wooden box that has several notches. The user can place ...

  • Doria

    Doria

    Doria is a private resience located in Turin, Italy. Designed by Fabio Fantolino, it is sleek and elegant, with a high degree of sophistication. Photos courtesy of...

  • Mini House concept

    Mini House concept

    Mini house started as a simple but refined 15 sqm shed equipped for living as a weekend resort or guest house. Flat-pack delivery and quick set-up was key features.

    ...

  • Waterfront House Coogee

    Waterfront House Coogee

    Sydney-based studio MPR Design Group has designed the Waterfront House Coogee project. Completed in 2010, this casual family contemporary retreat is located on a double block of oc...

  • Stacked Houses

    Stacked Houses

    Designer Sou Fujimoto of Japan has created a new house in Tokyo called Tokyo Apartment. It features five independent cribs connected with stairs. It looks like five small houses st...

  • Zest Chair

    Zest Chair

    Zest explores the contrast between hard folds and soft curves. The clean lines of one surface give an impression of rigidity, whereas the delaminating surface seems lax as it bends...

  • PARKWAY AVENUE HOUSE

    PARKWAY AVENUE HOUSE

    Located in a conservation area of Newcastle, this 1930s house is heritage listed, meaning the exterior street elevation was protected by council heritage restrictions and unable to...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.