Villa Carlotta Hotel

by Architrend Architecture
Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture

The architectural project articulates the space in response to various demands: relating with the urban context, dialogging with the various bodies of the building, acting as a filter between indoors and outdoors, responding to the need for living comfort, etc. The direction of the space relates man with the building with the aim of generating places that improve the quality of life. A banal assumption for all designers, but it is precisely for its complex simplicity that there are few examples in which this theoretic base has become an excellent project, without falling into the banal or the paternalist.
Amongst the successful projects there is the Hotel Villa Carlotta by Architrend Studio Associato, where the dialectic rapport between the re-use of a historical building and the construction of a new hall is the dominating theme in the rapport between man and residence. The intervention is configured into two autonomous though closely correlated parts, the first concerns the recovery and functional adaptation of a late 1800′s rural building into a hotel with courtyard, the second concerning the relation of the garden with swimming pool. The project saw a series of interventions that, whilst maintaining the historical characteristics of the building, also implement its transformation and conservation.
The height of the existing rooms allowed for distribution over two levels connected by a double height hall, made of steel structure with glass walls, a contemporary element in relation with the pre-existing ones. On the ground floor is the reception with staircase leading to the second floor, the restaurant, eleven rooms and seven Junior suites, whilst on the second floor there is a mezzanine hall, six rooms and a suite. The restaurant inside the steel and glass structure with exposed beams in plywood faces onto the large garden with pool, opening itself up to the territory.
The works are characterised by the use of natural materials placed in relation with the traditional materials present in the old rural building. A purposefully declared material dialogue that gives a late 1800′s façade to the iron and glass volume, making it the pivot between the recovery and new construction.

Photos by: Umberto Agnello

  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture
  • Villa Carlotta Hotel Architrend Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Space saving Tiny Studio Apertment

    Space saving Tiny Studio ..

    This small but highly sophisticated studio apartment is built in the East Village of NYC by JPDA. The house is built on very small foot print but has all the facilities and comfort...

  • Aranya House

    Aranya House

    Designed as a single floor dwelling, this house is a luxurious sprawl in the lap of a natural surrounding. The house is responsive to the series of palm trees that existed before a...

  • H1 House

    H1 House

    The location of housing has been decisive in the genesis and development of the project, first of all we find a neighborhood of single family housing developments with a convention...

  • YSY House in Seto

    YSY House in Seto

    Nagoya-based studio AUAU has completed the YSY House project in 2010. The 1,960 square foot residence was designed for a family of four. The two story house is located on a small h...

  • Schuler Villa

    Schuler Villa

    In the center of the village of Boudry, the project settles on a narrow plot, surrounded with collective housing, a church and an old mansion. In this motley context and its limite...

  • Sensory Interior Delight

    Sensory Interior Delight

    The owners of this stunning home had commenced construction before it was realised that the planned kitchen and other interior spaces would need to be reconsidered and redesigned t...

  • Student Dormitory built using shipping containers

    Student Dormitory built u..

    Living in student dormitory is like living in cramped box. And to make this true, Cittani Architects from France have designed a new student dormitory called Cite A Docks using old...

  • Catch the Tree Spa

    Catch the Tree Spa

    Modeling of the site work in conjunction with the architectural design of the object, so as to bring the natural outdoor space into the work.
    This project is generated from ...

  • Tangga House

    Tangga House

    The house is a contemporary interpretation of a traditional courtyard house, laid out around a central green courtyard with a double height stair and entry area forming the focal p...

  • Genets 3

    Genets 3

    Description: This house is limited to a single level, it is weightless on the water area that separates it from the entrance avenue. To the left, the entrance shows its gallery wal...