Villa Di Gioia

by Pedone Working
Villa Di Gioia Pedone Working

The single-family house is located in Bisceglie, one of the most idyllic and charming seaside resorts in the Italian Southern region of Apulia. This coastal area has numerous residential and touristic households and is reached by all public utilities, even though it is outside the urban area of Bari, the nearest big city.
This house, set in the midst of a typical Mediterranean scenery, was designed as an open space in harmony with the surrounding nature. It stands out of its setting but it is also integrated into it; the surrounding countryside, the coastline, the sky and the light become part of it. On one hand materials and colours are those traditionally used in Apulian architecture, on the other hand the innovative design, stripped of all decorations, follows a strictly linear pattern that pays tribute to the rationalist legacy.
On the ground floor, the house project has an articulated volume that goes upwards and creates a tower overlooking the central patio. The L-shaped higher floor is more compact and intimate, suitable as sleeping area. The front of the house has a metallic cover structure gripped to a “glass box” hosting the living area. The colours of this area are reflected in a large water pool located underneath.
The central patio is the hub of the whole project. Here is the entrance to the living room, designed as an open space with glass walls overlooking the garden. The kitchen and other rooms with different sizes are also visible from here, mingling together without blurring. An open staircase leads to the sleeping area of the higher level.
Our project is food for thought on the possibility for architecture to generate fruitful interactions between artificially designed and natural environments. The elaborate distribution of space was highly influenced by ecological design, aiming to make full use of the prevailing solar and wind energy of this area. This architectural approach is clearly visible in the shape of the building, in the position of the openings, in the search for excellent exposition to the light and the sun in all seasons and in the study of the mutual shading between the house structures and the surrounding nature.
This villa was built following the rules of sustainability and of the Mediterranean passive house. Sustainable building technologies with zero consumption were used. Its ultra low energetic needs are all covered by a photovoltaic system with an output of 5 KW, which is fully integrated in the roof. Its energetic footprint is null as all energy efficiency measures were adopted: its caulking system creates no thermal bridge; its insulated windows have triple glazing for low emissions and strict control of airproof sealing; heating is produced by an air to air heat pump and there is a heat recovery ventilation system. An electric boiler produces hot water with heat pump technology.

Photos by: Sergio Camplone

  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working
  • Villa Di Gioia Pedone Working

Sponsor

Sponsor

  • Mas La Riba

    Mas La Riba

    Girona-based studio Ferran López Roca Arquitectura has turned this old stone farm into a contemporary single family home in Vilallonga de Ter, a village in the province of Girona,...

  • Moss Oaklands Residence

    Moss Oaklands Residence

    Architectural firm, Nico van der Meulen Architects, was commissioned to design this home according to the owner’s specifications. The brief to the architect was to create a singl...

  • Torcasso Residence

    Torcasso Residence

    The Torcasso House is inspired by the spectacular landscape of northern New Mexico and by the prospect of living in nature in a way that creates a constant and memorable connection...

  • Polygon Shelving Unit

    Polygon Shelving Unit

    Exclusively designed by Luka Stepan for Made.com, Polygon is a beautifully clean-lined shelving carved to add a touch of modern craft to your living space. Made of high quality whi...

  • Kennedy Residence

    Kennedy Residence

    Located on 12-acres of quiet ranchland and adjacent to the buff-colored stone canyon bluffs directly east of Boulder, the site for this project was unique in that its orientation w...

  • RPM Italian

    RPM Italian

    Sleek, stylish and sophisticated are at the very core of Chicago’s new RPM Italian. This latest entry into the Melman’s Lettuce Entertain You restaurant empire takes its starpo...

  • Parnell House

    Parnell House

    BOX Living recently completed the Parnell House project. This two story modern house is nestled in a wooded area in Auckland, New Zealand. The lower level has a large living area a...

  • Stair

    Stair

    It’s always difficult to build stairs in small apartments due to space conjunction. Swedish TAF Architects designed these efficient stairs for a tight spot utilizing inexpensive ...

  • Bundeena House

    Bundeena House

    The Surry Hills-based Clark Pearse Architects have completed the Bundeena House, located in Bundeena, a village near Sydney, Australia. The home overlooks the ocean magnificently f...

  • Franz House

    Franz House

    Buenos Aires-based studio BAK Architects has designed the Franz House. Completed in 2010, this two story contemporary vacation home is located in Mar Azul, Buenos Aires Province, A...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.