Villa L

by Powerhouse Company and RAU
Villa L Powerhouse Company and RAU

Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. 
Designed to fulfill the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of central Netherlands, fully oriented towards the sun and the views on the garden. 
Villa L is a spatially diverse residence where every floor has its own strong identity, creating a broad spatial spectrum within a unified whole.

A young family with three children asked Powerhouse Company and RAU to design a house that would fulfill their dreams: a paradox of a house that is simple yet surprising, open yet specific, minimal yet luxurious. 
Powerhouse Company, responsible for the design, resolved these contradictions with a house based on a radical differentiation of spatial experiences on three floors (of which one is subterranean). RAU embedded the sustainable strategy for the villa in the design. 

Three clear levels, with three very different characters and functionalities as a basis for family life to emerge.
Family life

One level is for living, a generously open ground floor. A strip of serving rooms containing storage, toilets and stairs, provides easily access to the luxuriously open living spaces. The kitchen and living room are oriented maximally to the sun and view. In close relation to this living area there are two studies located on the north side next to the entrance.

Village of cabins
The collection of rooms on the first floor provides space for sleeping and privacy. Set in a delicate roof garden, all the bedrooms are autonomous volumes crafted in their entirety from dark wood. They work like a village of cabins, providing intimacy and privacy. Every room is like a world of its own with private views over the wooded landscape.
Wellness and retreat

The curved basement is for guests, wellness and storage. The excavations allow the pool and the guest rooms to have fully glazed facades and direct access to the garden.
Smart Sustainability

The house incorporates innovative sustainable measures including a hot and cold-water storage and extensive use of hidden PV cells. The basement contains a dedicated area for the high-end energy saving installations. 


A house designed for the hectic life of an evolving family; fragmented yet united, plural yet whole. 


The audacious structural engineer Gilbert van der Lee, also responsible for engineering Villa 1, designed the structure, including the soaring ceiling of the living room. 
The interior furnishings are designed by interior designer Bart Vos.

Photos by: Christian van der Kooy

  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU
  • Villa L Powerhouse Company and RAU

Sponsor

Sponsor

  • Alinghi Residence

    Alinghi Residence

    Alinghi has been designed to create a place of contemplation and retreat nestled on the edge of a high sand dune and rocky escarpment facing northeast across the South Pacific. The...

  • Lucky Shophouse

    Lucky Shophouse

    An old shophouse. A Joo Chiat Client. The passion to retain the charms of a historical place in Singapore. This shophouse is located along Joo Chiat Place, in a conservation shopho...

  • Roominaroom

    Roominaroom

    The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

  • A Crisp White Home

    A Crisp White Home

    This suburbian, brick-facade home is located in Richmond, England. Its interior is airy and delicate, with a palette of pale colors and accessories, creating a soft and relaxing at...

  • House in Nikaia

    House in Nikaia

    The new trend in green architecture is Passive Solar Building Design. In this design, building is equipped with materials and technologies which can collect solar energy during win...

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • House in Senri

    House in Senri

    Located in Suita, Osaka, Japan, this contemporary home was designed by Shogo Iwata in 2010. Divided between eight levels, the house measures 901 square feet. House...

  • Burton Residence

    Burton Residence

    This vacation home is set on the crest of a grassy knoll on a 160-acre site in Mendocino County. The goal was to preserve and enhance the natural beauty of the property by siting t...

  • Westcliff Pavilion

    Westcliff Pavilion

    The cottage at 28A Pallinghurst is a steel-framed pavilion structure located on the Westcliff Ridge in Johannesburg, South Africa. This 2 bedroom dwelling, nestled away in its wood...

  • Seaview House

    Seaview House by Parsonson Architects

  • Student Dormitory built using shipping containers

    Student Dormitory built using shipping containers by Cittani Architects

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.