Villa Rotonda

by Bedaux de Brouwer Architecten
Villa Rotonda Bedaux de Brouwer Architecten

A remarkable fusion of contemporary traditionalism and artisanal modernism
The swimming pool, sauna, and hot tub are clear signs of luxury in this residence in Goirle, a municipality in the vicinity of the city of Tilburg, in the south of the Netherlands. But the comfort of this house is not only offered by these luxurious amenities, but primarily by its architecture.
Villa Rotonda was designed by the young architects Pieter and Thomas Bedaux, who are continuing the tradition of the bureau in Goirle which was started in the 1930s by their grandfather Jos Bedaux and taken over by their father Peer Bedaux. Since the 1950s, the bureau has been focusing on two streams: a contemporary traditionalism and an artisanal modernism. In both areas, security and comfort play a large part. From that point of view, the traditional houses with their pitched roofs and shuttered windows are not so different from the quiet, abstract architecture which the bureau has also been making for years. The residence in Goirle combines both directions.
From the street the house looks traditional and closed, from the garden it reveals itself as an open and modern space. The traditional look was dictated by the zoning plan, which specified a roof which would allow the new building to fit in with the rural atmosphere of Goirle – an atmosphere, incidentally, which has been determined to a significant extent by the work of the grandfather and father Bedaux. Except for two large windows, the house is closed off to the main street, protecting the residents from the noise pollution caused by the traffic from the nearby busy roundabout. This also explains the name of the house, Villa Rotonda. Rather than a reference to Andrea Palladio’s famous villa near Vicenza, Italy, it is an ironic commentary on the house’s location next to a roundabout intersection. The water partially surrounding the house reinforces its private, sealed off character.
On the street side, the house appears to be a variation on the archetypal Dutch residence, with a pitched slate roof and grey brick walls. On the garden side, that idea is toppled, and the atmosphere changes. The southern side of the house looks out onto the deep garden. Here, the façade is nearly completely transparent. The Reynaers sliding system CP 155-LS was usedfor the façades and can be operated automatically. This allows the living room-kitchen to be opened onto the garden so that indoors and outdoors form a continuous whole. The tilt-and-turn windows, made using CS 68-HV (hidden vent), can also be operated automatically.
The decision to use the minimalist variant of CS 68 with hidden vents emphasizes the abstract look of this house with its understated design, in which the appearance of simplicity is not only seen in the windows. This returns in the abstract detailing of the point where the wall meets the roof. The automatically operated sliding doors and windows are part of an impressive array of home electronics which serve to further increase the comfort level already inherent in the architecture itself.
Almost every room in the house faces the large garden. With the closed-off street-side façade guarding the rear of the house, it is possible to enjoy both utter privacy and light, open living. As such, with the design of the house, the two young architects have achieved an optimal combination of two worlds, modern and traditional, thereby proving that they are worthy of following in the footsteps of their predecessors in the office.

Photos by: Michel Kievits

Source: Archello

Sponsor

Sponsor

  • New York-Style Warehouse Conversion in Melbourne

    New York-Style Warehouse ..

    Ground Floor: 1 bedroom with courtyard, open plan study and second living room with original roller-door blind and full height operational door/windows, large bathroom with laundry...

  • Home in Paradise Valley

    Home in Paradise Valley

    Set on a south facing desert hillside, this new contemporary home is bold and dramatic on its site, where deep terraces cantilever with interior spaces from the rocky slope. The cl...

  • Nexus House

    Nexus House

    The Nexus House, a compact home for a young family of four, occupies a small site in University Heights, a historic residential district in Madison with iconic homes by Louis Sulli...

  • House Unimog

    House Unimog

    German practice Fabian Evers Architecture have designed the House Unimog, a low budget house with garage in Tübingen, Germany in collaboration with Wezel Architektur. The building...

  • Writing Studio

    Writing Studio

    This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. The site is approached on foot through a stand of trees. There is no drive. The library sits at the ...

  • Villa Wiese

    Villa Wiese

    Architect and builder Volker Wiese has realised his personal home design dream with a Bauhaus style residence with exterior HI-MACS® cladding that secures privacy from the outside...

  • Villa in Děčín

    Villa in Děčín

    The initial task was mainly to find the right location for a home (villa) on a large area, with its orientation providing views of the countryside and city. The house is situated o...

  • Apartment Near A Park

    Apartment Near A Park

    The main challenge for us was to separate additional room with no loosing impression of spatiality and reconcile a variety of materials which investors love with steel, keeping coh...

  • Casa no Banzão ll

    Casa no Banzão ll

    The house is located in the pine forest Banzão in Sintra, overlooking the mountains and represents the desire of the house designed for rest after many years living in the bustle ...

  • Ravine Duplex Residence

    Ravine Duplex Residence

    The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind se...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.