Voila House

by Fabian Tan Architect
Voila House Fabian Tan Architect

The brief was to transform a typical pitched roofed bungalow house into a modern contemporary home. The configuration of the bedrooms upstairs were retained, extended only to make the rooms larger. The major redesign focused on the ground floor with the disassembling of walls into open plan spaces.
From the first site visit, the large umbrella trees in the garden left a deep impression. Inspired by this, the design of the family rooms would naturally face this green serene outward view. The common areas extend into the garden, in a U-shape manner; with the private rooms and kitchen placed on the other side of the house.
The umbrella trees pleasantly help shade the tropical sunlight into the double volume formal living room. A set of high revolving doors were specifically created, in order to maximise viewing angles. When closed, it provides a secured shaded screen with windows inside for ventilation, making it effectively a cool indoor living room. However, once opened, the room transforms into an unobstructed outdoor space. This circular form allows the flexibility for these swift obscuring of boundaries between the garden and the room.
Past the staircase behind the formal living, is the wide open plan informal living, kitchen and dining. These spaces were designed intentionally in a white palette to allow natural light to emanate through the space. At the rear end of the house, an extended dining room provides an element of privacy from the neighbouring house. Also, it offers a longitudinal view towards the garden, trees and the defining circular living room.

Photos by: Eiffel Chong

  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect
  • Voila House Fabian Tan Architect

Sponsor

Sponsor

  • Luxury W Retreat Koh Samui

    Luxury W Retreat Koh Samu..

    Stay awhile. The collaborative designs of acclaimed Thai firm P49 Deesign and Maps Design Studio invite you to relax, rejuvenate and revitalize a W Retreat Koh Samui, where golden ...

  • Mercer House

    Mercer House

    The client purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing r...

  • Green Screen House

    Green Screen House

    The green screen which is coved in front of building is very important function to explain for this design. This green screen are for the sun protection against inside room, and fo...

  • Midnight Pass House

    Midnight Pass House

    The concept began with creating a modern residence for a family of five by taking advantage of outdoor and indoor living. The site for this residence is a one acre wooded waterfron...

  • Two-Tree House

    Two-Tree House

    The house is constructed among mature Jerusalem pine trees. Two of the trees have grown in the exact place where the house was to be located. The site was tight, and this led to th...

  • Appleton

    Appleton

    The house is oriented so that all of the rooms can enjoy the outdoor living area which includes Pool, outdoor dinning / bbq and play court.It’s orientation is thought out to maxi...

  • 11 Boxes

    11 Boxes

    In order to maximize space of the site, a simple construction method was chosen. Eleven steel frame boxes are formed using steel angles and used as the main structure, while extern...

  • Space saving Tiny Studio Apertment

    Space saving Tiny Studio ..

    This small but highly sophisticated studio apartment is built in the East Village of NYC by JPDA. The house is built on very small foot print but has all the facilities and comfort...

  • Buena Vista Residence

    Buena Vista Residence

    The Buena Vista Terrace renovation began as an effort to transform a segmented two story residence into a vertically integrated, contemporary garden home. The client sought a solut...

  • Modern Rounded Outdoor Patio Lounger

    Modern Rounded Outdoor Pa..

    You will feel comfortable on the porch, in addition to the park or swimming pool while enjoying reading a book or just chatting in this cool double Lounger, designed by Victor M. A...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.