Vultureni House

by TECON Architects
Vultureni House TECON Architects

Located on a relatively long and narrow lot in a visual hostile context the building suggests a division of private property in the public space of the courtyard from the street and the private inner space of the rear yard.
The building participates to the aesthetics of the street by moving private plane separating public from all opaque fence 2m high and you find in most situations the front volume, such interposes space between the street and the house, a small garden and a large transparent surface.
Opposite corners of the volume are generously cut resulting in consoles with large terraces and large glass surfaces for all important spaces. The stringency of the straight clippings is conjugated with playful circular openings that accompany you along the facade to the main access. The access is clearly marked on the solid white façade by a straight transparent glass cover and by the grassy ascending slope starts at the front gate.
Once inside the volume, is a total paradigm shift. To the simplicity, the austerity, the introverted character of the outer volume, it is opposed a fluid interior space, continuous, with strong visual connections between all interior spaces. The surrounding visual connections between spaces controlled by cuts in the outer skin of the volume, together with different areas of the two courtyards increase the feeling of the internal volume.
Development of interior spaces at half level, articulated by a central staircase expressed by a corrugated surface combined with ample glass surfaces amplify the feeling of spaciousness, essentially increasing the volume inside the limited outer capsule. This thing expresses to the viewer form outside the image of a discrete small sized building.
The white surfaces are in tight connection between indoors and outdoors. The immaculate surfaces of walls are joined by the ample glass surfaces of windows, skylights, and the railings which are balanced by the warmth that defines alder wood floors. The robust volume is penetrated by light filtered through the two skylights, the interior space being flooded by it.

Photos by: Cosmin Dragomir

  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects
  • Vultureni House TECON Architects

Sponsor

Sponsor

  • El Caserón

    El Caserón

    The family. – A couple and a seven year old boy plus a dog. Old but with a great retirement. They christened the house “El Caserón”.
    They lived renting and they deci...

  • Before/After: Sonoma Residence

    Before/After: Sonoma Resi..

    House for “Locavore” farmers
    Project and Client Description
    This agricultural property in Sonoma is the home of two scientists who are involved in a number of far...

  • 5 Star LUX Maldives Resort

    5 Star LUX Maldives Resor..

    Set in the privacy of the island of Dhidhoofinolhu in South Ari Atoll, LUX* Maldives Resort offers a real insight into unspoiled island living. At 1.25 miles long and 1300 feet wid...

  • Crab Creek House

    Crab Creek House

    This house, located in Annapolis, Maryland, is built on the foundation of a 1960s post and beam modern house. The foundation was kept in an effort to retain it’s proximity to Cra...

  • The Gradient walk-in wardrobe

    The Gradient walk-in ward..

    The Gradient walk-in wardrobe has contemporary Italian styling. Available at Go Modern, the wardrobe comes with a great choice of colors and unlike most other walk-in wardrobes whi...

  • 299 Soper Place

    299 Soper Place

    The project replaces a 2-car garage and indoor pool house with a new lavish spa, multipurpose lounge, guest house as well as a 4-car garage. The initiative is to integrate new indo...

  • Pocket Light

    Pocket Light

    It’s about the size of a credit card and powered by a small cell. Flip up the lightbulb shaped cut-out to switch on the soft, mellow, glow of bliss. What’s the point? Novel –...

  • The Star House

    The Star House

    Nestled into the landscape, this beach house blends with the natural topography of the coastline of Kuwait. It slowly unfolds itself to the visitor, as it is approached from the d...

  • Shanghay Chair

    Shanghay Chair

    Designed for the Danish Pavilion for the Shanghai World Expo 2010 the Shanghay chair is conceived as a single segment of the 264m long social bench that orbits the pavilion both in...

  • Annandale House

    Annandale House

    The site for this house is closely bounded by residential units to the south-west and the Piano Factory warehouse apartment conversion to the north. The west and east offer framed ...