Warringah Road House

by Corben Architects
Warringah Road House Corben Architects

Description from the architects: This new, three storey, four bedroom, north facing residence, sited on a battle axe block was designed to take maximum advantage of outstanding views over Middle Harbour and maintain absolute privacy to the adjacent neighbours.

The building replaced a small older style single level house and had to be skilfully designed to adhere to Council’s view sharing policy and ensure minimal view loss to the neighbours behind.

The development is concealed behind a timber battened garage door and metal framed entry gate to the street but then reveals itself as you enter the site.

The main entry, two living areas and guest wing are located on the middle level with three bedrooms on the upper level, the main one designed as a luxury suite. The lower level incorporates a large rumpus / media room and store areas.

The building is a simple rectilinear form of concrete and masonry construction, carefully layered with timber battening and sandstone cladding to present a modern home with a focus on natural materials and clear design principles.

The interior finishes incorporate American Oak timber floors to the living areas, Serena Grey honed stone floors to the circulation areas, Capricorn Walnut veneered joinery, white polyurethane cupboards, Raven Caesarstone island benchtops and Nero fossil stone slabs in the bathrooms to create a contemporary, sophisticated interior with a warm inviting feel.

Energy saving options were adopted including an operable skylight over the central core allowing natural light and ventilation, timber slated screens provide sun control, concrete floors and roof to provide thermal mass and low E glazing to the external windows and doors.

Sponsor

Sponsor

  • Stunning, Modern Townhouse Living

    Stunning, Modern Townhous..

    Stunning, Modern Townhouse Living within a boutique newly constructed Condominium.
    Two triplex apartments thoughtfully and elegantly combined, by the renowned Flank developm...

  • Greta Grossman Residence Renovation

    Greta Grossman Residence ..

    Here is another house Located in the stars' neighborhood of Beverly Hills, Los Angeles. Designed by Greta Magnusson Grossman in 1948, the three bedroom, three bathroom 3,000 square...

  • Mirindibas House

    Mirindibas House

    Brazilian architectural firm Studio MK27 - Marcio Kogan has designed the Mirindibas House. Completed in 2006, this 8,956 square foot contemporary home is located in Sao Paulo, Braz...

  • Mejiro House

    Mejiro House

    Residential areas in densely populated downtown Tokyo tend to be claustrophobic and closed off, with individual plots surrounded by high walls to ensure privacy, and a concerted ef...

  • Ravine Duplex Residence

    Ravine Duplex Residence

    The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind se...

  • Malgrats Seven

    Malgrats Seven

    Malgrats Seven is a stunning contemporary villa designed by Tono Villa & Joan Miquel Segui Arquitectos. It is located in Santa Ponsa, on the island of Mallorca, in Spain. ...

  • Open Box 2

    Open Box 2

    Open Box 2 involved modernizing a boxy 1940s stucco house. The original house was a series of small, dark rooms with a completely unfinished ground floor and little connection to t...

  • Lorber Tarler Residence

    Lorber Tarler Residence

    Located in the Mount Vernon Square neighborhood of Washington DC, an existing row house has been reimagined as a modern, light filled urban dwelling for a professional couple. The ...

  • Casa Atrevida

    Casa Atrevida

    A vacation home and a study; ventured into the use of bamboo (Guadua), as a structural material earthquake resistant. Attractive material, from a short cycle of growth, therefore, ...

  • Hasharon House 1

    Hasharon House 1

    The house was planned for a young family with 3 children, on a lot with a wide open view to the back, overlooking agricultural fields.
    After giving a great amount of conside...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.