Wedge House

by SOUP Architects
Wedge House SOUP Architects

We were approached by clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contemporary house for 3 generations of their family.
The design uses the irregular shape of the existing garden to tuck the proposed house into an unassuming triangular pocket to the side of the garden that maintains long views from the main house. The proposed house is orientated to minimise overlooking to/from an apartment development to the East and maximizes afternoon and evening sun by being orientated West.
Our client’s ambition to have a relaxed, informal series of living spaces work well with the asymmetric volumes created. The strong physical connection to the garden aims to extend the calm modernism of the internal spaces out to the garden backdrop.
A highly insulated building fabric together with an integrated Heat Recovery Ventilation System ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum. Solar water panels provide most of the hot water demand and a fully integrated rain-water harvester contributes to cold water supply.
The palette of external materials of vertical batten Western Red Cedar and dark grey smooth render subtly blends the house into its surrounding environment. Internally the use of a dark American Walnut, polished concrete, complimented by an off-white wall finish and deep slate grey finish to bathroom areas gives the project a warm material richness.

Photos by: Andy Matthews

  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects
  • Wedge House SOUP Architects

Sponsor

Sponsor

  • Villa G

    Villa G

    Villa G lies like a white landmark in the soft landscape at Hjellestad, near Bergen. The house is large yet not dominating, modern but not pretentious. The house has a futuristic...

  • Memmo Alfama

    Memmo Alfama

    Located in the heart of the most typical district of Lisbon – Alfama – steps away from the Cathedral and the São Jorge Castle, Memmo Alfama is the first boutique hotel in the ...

  • Stacked House

    Stacked House

    The project is about exploring this notion of joint family culture in the changing urban scenario. The site is a 400sqm with a steep drop of 2.5 meters from northeast to the southw...

  • 497 Greenwich Street Penthouse

    497 Greenwich Street Pent..

    This Penthouse atop iconic 497 Greenwich Street has been meticulously crafted to exceed conventional luxury standards, and customized to enhance the prolific architecture of Winka ...

  • Yves Boutique Apartment Building

    Yves Boutique Apartment B..

    Surrounded by the very best Sydney has to offer, residents will find everything they love right on their doorstep – from the beautiful harbour, beaches, parks and golf courses to ...

  • Cubo House

    Cubo House

    The Cube House weightlessly becomes part of the site while its volumes give in to a geometry that fits together with light and landscape topography. The project itself is an answer...

  • Le Portelet House

    Le Portelet House

    UK-based studio MOOARC has just completed The Portelet House project. According to the architects' description, "Portelet House is an experimental house in Guernsey by MOOHUS, MOOA...

  • Tentacle Wall Shelf

    Tentacle Wall Shelf

    The Tentacle is a flexible wall shelf created by Milan-based designer José Hurtado. The center unit of the wall shelf is a wooden box that has several notches. The user can place ...

  • Warringah Road House

    Warringah Road House

    Description from the architects: This new, three storey, four bedroom, north facing residence, sited on a battle axe block was designed to take maximum advantage of outstanding vie...

  • La Moraleja

    La Moraleja

    All-round refurbishment. 750 sq mt (8,073 sq ft) detached house (Madrid).
    Its construction dates from 1984, with a closed and dark distribution but very well built so the fi...