Wentworth Rd House

by Edward Szewczyk Architects
Wentworth Rd House Edward Szewczyk Architects

Description: This building takes full advantage of being on the sunny side of the street. Where sun access and vistas to Sydney Harbour are the same you have to embrace it. Three levels of the building topped with a roof terrace create dramatic composition above the street that is controlled by interplay of horizontal elements. Unusually for houses in the surrounding suburb, part of the outdoor functions are in the street frontage and above the street, rather than being hidden behind high fences. The Ground Floor is partially suspended. Connecting garden stairs and terraces are sandstone slabs lightly supported to emphasise position elevated above the ground levels.

The composition of the rear garden is controlled by the dominant presence of an old gum tree providing protected habitat for birds and with its form displaying beautiful shapes and colours of the trunk. The main Family Area at the ground floor level is positioned to benefit from both: distant northern views towards the harbor and intimate views to the gumtree. With the change of lighting, the distant views dominate during the daytime and intimacy of the gumtree takes over in the evenings.

External sandstone slabs change internally to much finer sandstone for the floor and coarse sandstone of wall cladding relates to the entry point. Timber used internally counterbalances stone finishes, slick metal cladding to Master Bedroom and solid steel plates to roof terrace. The building displays large transparency, while maintaining sufficient mass to provide feeling of sound shelter. Simplicity of spaces is enriched by fine detailing of timber and steel elements.

Sponsor

Sponsor

  • Split View Mountain Lodge

    Split View Mountain Lodge

    The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park ...

  • Warringah House

    Warringah House

    The building replaced a small older style single level house and had to be skilfully designed to adhere to Council’s view sharing policy and ensure minimal view loss to the neigh...

  • The Flag House addition

    The Flag House addition

    Vienna-based architectural firm Propeller Z has completed an addition to a 200 year old farmhouse in Fahndorf, Austria.
    Within a budget of 70,000 euros, Propeller Z succeed ...

  • A-cero IN Store in Madrid

    A-cero IN Store in Madrid

    A-cero presents the interior of the store A-Cero IN  located in Madrid, Spain, and dedicated to the interior design services provided by the architects firm. Impressive work! ...

  • TH House, a Minimalist Contemporary Residence

    TH House, a Minimalist Co..

    Yoshiyuki Moriyama from Tokyo architectural studioo Baqueratta has recently completed the TH House project. Located in Tochigi prefecture, Japan, this white minimalist contemporary...

  • Streetstew pad

    Streetstew pad

    The Belgian designer Tim Baute from Interror has designed Streetstew, a practical aluminum trivet for one or more pots inspired on city maps. The design consists of three puzzle pi...

  • South Yarra Residence

    South Yarra Residence

    A broad mix of architectural styles characterizes this densely populated South Yarra street, from traditional pitched-roof weatherboard terraces to flat-roofed rendered block-work ...

  • BLLTT House

    BLLTT House

    The house is situated at Pilar Town which is located at 42 kilometres from Buenos Aires city, Argentina.It was design to be used as a weekend house. Is located over an atypical lan...

  • House Zochental

    House Zochental

    Liebel Architekten BDA created this modern residence for a family living in Aalen, Germany. Although the sloped site seemed to be unfit for building purposes, it proved to be an ex...

  • FF House

    FF House

    The house is located on a gated community in Zapopan, México. The main entrance is accessible through a roundabout with an old laurel.
    The project was developed in a short ...