Wissioming Residence

by Robert Gurney Architect
Wissioming Residence Robert Gurney Architect

The new house occupies the footprint of a pre-existing house in an effort to minimally disturb the site, removing no mature hardwoods in the process. A new swimming pool is suspended twenty feet above grade to further reduce the impact to the steeply sloping site.
In an effort to lessen his dependence on the automobile, the owner/ builder required that his office become part of his residential compound. The office is located on the ground floor of a detached structure separated from the main residence by a reflecting pool.  That structure also contains a garage on the first level and a guest suite above. Translucent glass and panels of Kalwall are used to allow the building to serve as a lantern to the main house at night.
Structural pre-cast concrete planks are employed throughout the project in effort to expedite the construction process, span large open areas and to provide the ability to heat the house hydronically.  Combined with a 5” concrete slab and terrazzo flooring the structural system provides additional passive heating.  Large overhangs on the glazed southern wall and the tree canopy minimize solar gain in the summer.
Wood siding is combined with soft gray terne coated stainless steel and black steel window frames to provide an exterior material palette that fits comfortably in the landscape. Bluestone, gravel and water complete the palette.
Interior materials such as white terrazzo flooring, white oak cabinetry and aluminum compliment the light filled and minimally detailed space.  The creation of this atmosphere refocuses one’s attention outward, allowing the owner to reconnect with the inherently picturesque site already preserved through the design.”
































































Photos by: Maxwell Mackenzie

Source: ArchDaily
TAGS: Glen Echo • Maryland • Modern House • Robert Gurney Architect • USA • Washington DC
CATEGORIES: House • Interior Design • Swimming Pool





Share on Tumblr


Add to Flipboard Magazine.






(function() {
var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true;
po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
})();




!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="https://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");













Next Article

Previous Article


Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles










(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});








You might also like
Alila Villas Hadahaa by SCDA ArchitectsLookout Residence by Bertram ArchitectsApartamento Leopoldo by Maurício Karam ArquiteturaMilhundos House by Graciana OliveiraBeach House by Clare Cousins






From the Web



var Scribol;
if(typeof Scribol=='undefined'){Scribol={};  Scribol.frames=[];Scribol.site='http://scribol.com/';Scribol.is_preview=false;}
Scribol.frames.push('3559197');




























Share your Thoughts









Name (required)


Mail (required, will not be published)



















Register* 

*It's FREE! Enjoy
HomeDSGN's Zen Mode!





(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});





Subscribe to our FREE Newsletter














Daily Newsletter  
Saturdays Newsletter














Useful Resources



















Wall Stickers
TOMTOP LED Lights color your life & light the future
AlohaFred Photography





Show off* 

*your work to
HomeDSGN's 1.7 million followers!











Categories

Apartment

Art

Bathroom

Bedroom

Before After

Best Of

Bookshelf

Curiosity

Decorative Accessory

Dining Room

Dream Home

Eco-Friendly

Fireplace

For Sale

Furniture

Giveway

Hall and Entrance

Hotel

House

Ideas

t;
Photos by: Maxwell Mackenzie

Source: ArchDaily

  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect
  • Wissioming Residence Robert Gurney Architect

Sponsor

Sponsor

  • Cubic Sagaponac House

    Cubic Sagaponac House

    The Sagaponac House is a 4,500 square foot house located in an east Long Island community, Wainscott.
    Designed in 2007 by Calvin Tsao and Zack McKown, partners of Tsao & McK...

  • Race Round the House

    Race Round the House

    This house was built in the residential area of Fukuoka prefecture Itoshima.
    Because it is surrounded by housing on three sides, I designed a house that can grow at ease saf...

  • Shuswap Cabin

    Shuswap Cabin

    This project is located on a south-facing, gently-sloping site on the southern shore of Shuswap Lake in BC. Mature Cedar, Fir and Poplar trees litter the site on the north, west an...

  • Sustainable House Ocho

    Sustainable House Ocho

    Located in a nature preserve in the Santa Lucia Mountains, the site of oak forests and steep meadows strongly impacted and inspired Feldman Architecture’s design for House Ocho. ...

  • Casa nel Bosco di Ulivi

    Casa nel Bosco di Ulivi

    The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perce...

  • Roominaroom

    Roominaroom

    The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume...

  • Leonard Residence

    Leonard Residence

    Perched at the edge of a canyon in the Hollywood Hills of California, the Leonard Residence carefully mixes program adjacencies and architectural styling to cater to the living sty...

  • Vultureni House

    Vultureni House

    Located on a relatively long and narrow lot in a visual hostile context the building suggests a division of private property in the public space of the courtyard from the street an...

  • Home in Montpellier

    Home in Montpellier

    This elegant contemporary home is located in Montpellier, in the South of France. It was designed by N+B Architectes and completed in 2013. Floor Plan Section ...

  • Mirindibas House

    Mirindibas House

    Brazilian architectural firm Studio MK27 - Marcio Kogan has designed the Mirindibas House. Completed in 2006, this 8,956 square foot contemporary home is located in Sao Paulo, Braz...