Woollahra House 11

by Grove Architects
Woollahra House 11 Grove Architects

The opportunity to build a completely new house in the heart of a heritage conservation precinct on Sydney’s urban fringe, is a rare privilege. This 250 square metre (2,690 square feet) site was one of those rare opportunities, opposite a small native park to its north and a recycled neo gothic sandstone church to its west.
The house was designed for a mature couple requiring a modest open plan house, incorporating an individual studio art / work space, and a separate bedroom suite for guests. At the lower level, with its own independent access is an elegant yoga studio and a two car garage.
The architecture was required to respond functionally, climatically, and aesthetically to its extraordinary context and to engage with contemporary sustainability standards. It’s striking form reinforces the importance of its corner position, an creates a natural buffer to the main road. This allows the living spaces and garden to fully open up towards the heavily treed park to its north, borrowing the greenery and incorporating it into the extended sense of the house. The house also incorporates passive design techniques to maximise its benefit from the northern sun and cooling northeasterly breezes.
The building captures all rainwater into 24,000 litres (6,340 gallons) of storage tanks, provides for all its hot water and space heating via a state of the art rooftop solar thermal array, has no air conditioning, and supports a large herb and vegetable garden run on wholly organic principles.

Photos by: Willem Rethmeier & Richard Birch

  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects
  • Woollahra House 11 Grove Architects

Sponsor

Sponsor

  • La Bande

    La Bande

    la bande is the result of Sarah Lovgren bachelor thesis, „space in the context of its sensual perception“. The furniture can be modified to allow the user to sit and recline. O...

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • Detiger Residence

    Detiger Residence

    The design of the loft is in a way antithetical to Manhattan’s Noho neighborhood, where the common practice is the open plan. The approach for this residence was to curate galler...

  • Clara House

    Clara House

    Embraced by the village, a stone house with two floors is found at the end of an alley. The intervention starts by removing all contents of the former inhabitants life experience t...

  • The Encanto Hotel

    The Encanto Hotel

    The Encanto Hotel was built in Acapulco with few resources, economic materials, and local labor. The building tries to retain a human scale. Occasionally narrow, even small compare...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

  • The Wall House

    The Wall House

    The wall house, situated in Baruch, a city in the state of Gujarat, is conceptualized as an interior-architectural project, where there is no clear distinction where the architectu...

  • House Lam

    House Lam

    The original house was north-facing, but on an extremely limited level platform: The site has a five storey fall from the south-east to the north- west corner.
    Werner van de...

  • Caro Hotel

    Caro Hotel

    Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban ...

  • Villa Geldrop

    Villa Geldrop

    Hofman Dujardin Architects designed a large villa set in the Dutch countryside. It is no ordinary house, however. What appears at first sight to be a simple block with an angled ro...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.