Xieira House II

by A2 + Arquitectos
Xieira House II A2 + Arquitectos

Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor.
The typology was defined according to the best sunlight, as this is one of the richest of this Mediterranean country. So all rooms are oriented to the east, the living room (place more permanent) to south, the kitchen to west and garage to north where the functionality is the symbiosis of the project.
The professional link of the owner to the forestry sector, led us to look for sources of inspiration in the region. We are in the west of the country, near the city of Leiria that is distinguished by loggers and mythical forests (created by King D. Dinis in order to protect the city from sand storms from the winds off the Atlantic ocean) this was the turning point of the project which allowed us to take advantage of traditional formwork pine boards used in the concrete in sight walls at core walls of the house.
The simplicity of the project s expressed by twisting volumes, clearly creating a courtyard entry that indicates slightly pedestrian access to the main entrance of the house. These indications are given to the observer by curvilinear shapes of the concrete in sight walls.
As the source of inspiration used, the project resulted from a constant metamorphosis of the modern, minimalist, fragile and traditional, raw, lush. Thus were linked elements such as rough wood formwork of the in sight concrete and the creation of curvilinear and modern shapes, between the black color in the concrete and the traditional white plaster, between facades of black shale and Portuguese sidewalk, between the massive scale volumes and thin sun protect flaps or the long glazed windows.
As a result of this exercise was created a typology of family dwelling, this project distinct itself from the others by their discreetly bold presence without never denying the deep roots of their culture.

Photos by: FG+SG

  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos
  • Xieira House II A2 + Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Black Teahouse in Česká Lípa

    Black Teahouse in Česká..

    Place
    On the southern edge of garden The Black Teahouse reflects itself in water level of small dark lake. Large and exceptionally cultivated garden becomes natural part of ...

  • A forest for a Moon dazzler Bamboo House

    A forest for a Moon dazzl..

    Architect Benjamin Garcia Saxe has designed this versatile Bamboo House. The bamboo is used for almost all parts in the house with furniture made in bamboo too. Let’s read the de...

  • Quadra Kitchen Series

    Quadra Kitchen Series

    Italian kitchen brand Composit has designed the Quadra Kitchen series. The kitchen models in the range feature embedded square handles with optional built-in lights. The lights hav...

  • NDA

    NDA

    The project NDA (PLANTER) is located on top of a steep slope in “Yamate Bluff”, Yokohama, Japan. This area offers panoramic views over the city and the Mount Fuji. In the vicin...

  • Modern Beach House

    Modern Beach House

    This house captures these dying qualities while screening the occupants from the emerging suburban houses and protecting them from the strong winds and storms. A deck is created on...

  • Eco-Sustainable House

    Eco-Sustainable House

    The new project has been realised in a neighbourhood, Antony, that is an example of the belief that architecture, whether heterogeneous and homogeneous, is shaped by outdated zonin...

  • Waterfront House Coogee

    Waterfront House Coogee

    Sydney-based studio MPR Design Group has designed the Waterfront House Coogee project. Completed in 2010, this casual family contemporary retreat is located on a double block of oc...

  • Villa in ‘het Gooi’

    Villa in ‘het Gooi’

    Villa in 'het Gooi,' designed by Remy Meijers, is located in 'het Gooi,' the Netherlands. The home is decorated in shades of gray with accents in wood of different tones, creating ...

  • La Cañada Mid-Century

    La Cañada Mid-Century

    La Cañada Mid-Century is located in Los Angeles, California, and was designed by Jamie Bush & Co. The home is built in stone, glass, wood, and steel set in the scenic foothills of...

  • Fried Pavilion

    Fried Pavilion

    German practice Amunt Architekten Martenson und Nagel Theissen have built a pavilion in the park of Düren cemetery. The building serves as a cafe and shelter for people who can en...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.