Yorkville Penthouse

by Cecconi Simone Inc.
Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.

This 4300 s.f. contemporary penthouse by Cecconi Simone occupies an entire level in a new, hi-rise condominium in Yorkville, Downtown Toronto. In line with current social trends, the clients – husband and wife empty-nesters – have downsized from a large, 1950s-era suburban home, opting instead for a more urban, less car-dependent lifestyle.
The penthouse space, initially a raw shell, save for the placement of the plumbing, presented an exceptional opportunity to create a living environment tailored perfectly to the clients’ needs. To that end, a modern, urban home has been crafted, with a clean design aesthetic in a palette of warm finishes. The residence is organized into a semi-open-plan, with fluid yet distinct public and private zones. Numerous occasions for displaying art are incorporated throughout.
In the private elevator lobby, separating the public and private areas of the residence, a lowered ceiling and curtain treatment, concealing mechanicals and building services, produce a compressed and softened introductory space. This enhances the sense of expansion and polished precision upon entry into the rest of the penthouse.
In the public zone, the gallery-passage adjoining the living area is clad in white glazing panels, providing a neutral backdrop for artwork and creating an engaging contrast to the walnut floor tiles. A specially-commissioned screen, by Toronto-artist Ken Gangbar, delineates the gallery-passage and living area without hindering views.
In the expansive living area, a custom, double-sided fireplace separates a larger gathering space from a smaller conversation space. Generous window openings and white-painted wall surfaces frame city views and receive works of art.
The adjacent, open-plan dining–kitchen–den area, flooded with natural light from successive, near floor-to-ceiling windows, is designed for casual, family get-togethers and catered meals for friends and guests. An extended counter island accommodates buffet and cocktail-style events. During food preparation, the cooking area may be separated from the dining, den and living areas with sliding, glass, pocket partitions. Integrated and built-in appliances and custom millwork with invisible hardware eliminate visual clutter.
In the private zone of the residence, the master suite embraces an art-display area, sleep area, and his and hers ensuites with dressing area. His ensuite, with back entry, is isolated acoustically from the sleep area to ensure quiet during early-morning grooming and dressing. Her dressing area includes a small work space, gathering paperwork from more visible parts of the residence. In her ensuite, the tub at the windows is raised on a platform to accommodate plumbing. Generated by practical need, the plinth enhances the tub as the focal point of the space.

Photos courtesy of Cecconi Simone inc.

  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.
  • Yorkville Penthouse Cecconi Simone Inc.

Sponsor

Sponsor

  • Casa nel Bosco di Ulivi

    Casa nel Bosco di Ulivi

    The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perce...

  • Curious lamp

    Curious lamp

    The lamp Curious can be used for both work and pleasure. It can be opened up to make it brighter or folded down, where the light will luminate through an opening in the wood. A spa...

  • The Flag House addition

    The Flag House addition

    Vienna-based architectural firm Propeller Z has completed an addition to a 200 year old farmhouse in Fahndorf, Austria.
    Within a budget of 70,000 euros, Propeller Z succeed ...

  • Residence Rotterdam

    Residence Rotterdam

    What do you get when you are the owner of a sublime villa in Rotterdam and you give designer Robert Kolenik carte blanche to redesign your interior? Eco chic eye candy for extremel...

  • Warehouse Conversion

    Warehouse Conversion

    Located in Surry Hills, an inner-city suburb of Sydney, in the state of New South Wales, Australia, this dual fronted warehouse was transformed into a unique contemporary city home...

  • La Suite Sans Cravate

    La Suite Sans Cravate

    La Suite Sans Cravate is a chic hotel located in Bruges, Belgium. Work on the property was completed in 2013, done by the hand of Véronique Bogaert. Photos co...

  • Beyond The Hill

    Beyond The Hill

    A Gallery in the Center Creating Communications and Connecting the House and Community
    The house stands on a site facing a narrow, steep slope. Across the street is a wood, ...

  • Villa G

    Villa G

    Villa G lies like a white landmark in the soft landscape at Hjellestad, near Bergen. The house is large yet not dominating, modern but not pretentious. The house has a futuristic...

  • Lady Peel House

    Lady Peel House

    Description: The Birthplace of Beatrice Lillie known as Lady Peel, over a century old, is now rejuvenated and playing a new role. With respect for the actress who once lived there,...

  • The Gradient walk-in wardrobe

    The Gradient walk-in ward..

    The Gradient walk-in wardrobe has contemporary Italian styling. Available at Go Modern, the wardrobe comes with a great choice of colors and unlike most other walk-in wardrobes whi...