Zephyros Villa

by Koutsoftides Architects
Zephyros Villa Koutsoftides Architects

”The shadow of your project is captured in the landscape, so you must first hearken it” said Renzo Piano.
From the early stages of the elaboration of the sketches we had in mind these words of the great architect. We tried to extrude those elements which would contribute and reflect these thoughts so building and landscape become one:to receive at any time of the day and night,regardless season the glorious sun,the Zephyros,the majestic blue sea and the mysterious silver moon of August,as when we were kids going camping and enjoying nature,so the users can embrace all the elements under one… permanent camping tent!
The house was initially designed as a holiday house. In the process, our clients decided to leave London and come to reside in Cyprus.
Despite the fact that originally the house was meant to be used for holidays the clients decide to have… permanent holidays!


The main floor is divided into two distinct parts by inserting in the middle a generous patio and a pool. Living in Cyprus is basically living outside, due to weather conditions, so we have decided to emphasize this by creating a patio with multiple faces. The sliding roofs retract to expose the sky, whilst the wooden screens, when opened, invite the surrounding nature to be part of the house.
The house faces north at the small fishing harbor of Pomos which was our focal point. The location and the orientation of the property creates a soothing feeling of calmness, whilst the proximity of the cliff and the surrounding fields with lemon, orange and pin trees add a blend of smells, mixed with thyme and other aromatic wild plants.


Living in this house is being exposed to the elements, whilst being protected, like going camping, enjoying every moment of the day and night.

t;


Photos by: Costas Koutsoftides, Costas Efstathopoulos and Christos Papantoniou
Source: Contemporist

Sponsor

Sponsor

  • Chopstick Stool

    Chopstick Stool

    Description from the designer: Ryan Horsman and I developed the Chopstick/Steamer Stool as part of a summer abroad program at B.A.S.E. Beijing with support from founders Robert Man...

  • Allen Residence

    Allen Residence

    Fayetteville is located in the Arkansas Ozarks and is home to the University of Arkansas, including the Fay Jones School of Architecture. One of the home owners is a Professor and ...

  • Am House

    Am House

    Am House is located in San Stino di Livenza, Italy and was designed by Sanson Architetti. The interior is clean and minimalistic, with few decorative accessories and an emphasis on...

  • The Elise House

    The Elise House

    Vienna-based studio Synn Architects has designed the Elise House project. This two story contemporary home is located in Vienna, Austria. Photos by: Manfre...

  • What Kind of House Buy

    What Kind of House Buy

    Unveiled in 2011 the Malibu Whitewater Sanctuary is a masterfully crafted residence, an architectural triumph that simply is one of the finest homes ever imagined in Malibu.
    ...

  • The Madalena House

    The Madalena House

    Portugal-based architectural practice Castanheira & Bastai has designed the Madalena House. The house has three volumes. The central volume is a two-storey one and houses a living ...

  • O House

    O House

    O House, by Arhitektonski studio Fabijanić, is located on the island of Silba, in Croatia. The house's monochromatic interior gives it a modern air, enhanced by its minimalistic d...

  • TH House, a Minimalist Contemporary Residence

    TH House, a Minimalist Co..

    Yoshiyuki Moriyama from Tokyo architectural studioo Baqueratta has recently completed the TH House project. Located in Tochigi prefecture, Japan, this white minimalist contemporary...

  • Memmo Alfama

    Memmo Alfama

    Located in the heart of the most typical district of Lisbon – Alfama – steps away from the Cathedral and the São Jorge Castle, Memmo Alfama is the first boutique hotel in the ...

  • Dominion

    Dominion

    We had to work with a very challenging open space that needed to be wisely dealt with.
    The main customer’s desire (“no bare walls for further finishing”) was the basic...

  • The Zone

    The Zone by Aussie Living

  • Xieira House II

    Xieira House II by A2 + Arquitectos