Zero Energy House

by BLAF Architecten
Zero Energy House BLAF Architecten

Belgium is one of the most dense, yet endlessly dispersed areas in Europe, and has come to a point where the existing models for spatial development, often based on private ownership of land, are no longer justifiable.
The ambition of this project in Asse was not to criticize this situation, but to explore an alternative and positive approach, and cause a shift in the behaviour that created this problem, reflecting the architects’ research into the generating capacity of architecture on a spatial, social and ecological level.
The site of the house is in a leftover lot in a 1960s housing development. By designing the front yard of the house as a semi-public playground, and by using the front facade of the house as a drawing board, this house becomes a more social and hospitable element in the neighbourhood. The unexpected introduction of the semi-public space dislocates the allotment’s rigid concepts of privacy and territory.
The topography and orientation of the site, and the passive house principals have lead to an efficient skin design that embodies the transparency, flexibility and interaction of the house.

Photos by: Stijn Bollaert

  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten
  • Zero Energy House BLAF Architecten

Sponsor

Sponsor

  • Reading furniture with built-in Storage for books

    Reading furniture with bu..

    We have seen lot of living area furniture with hidden storage. But this furniture set designed by Remy Van Oers in association with Coolen/AttackZ stands out in the crowd. This des...

  • Bromont Residence

    Bromont Residence

    Situated on a hill in the undulating countryside of Bromont, this secondary residence sits, between forest and clearing, at the end of a road burnished by time. The challenge consi...

  • Milan Preview: Corniches

    Milan Preview: Corniches

    Ronan & Erwan Bouroullec have created the Corniches wall shelf collection for European furniture brand VITRA. The glossy wall shelf units are made of ABS and come in three sizes an...

  • House IV

    House IV

    The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Nethe...

  • Dancing Living House

    Dancing Living House

    Dancing living house by Junichi Sampei from A.L.X. is a three-story concrete home designed for a married couple in Yokohama, Japan. The 1,224 square foot residence combines the nee...

  • Raven Lake Ranch

    Raven Lake Ranch

    Raven Lake Ranch by Texas Society of Architects:
    “Eileen Bennett was leaning toward Arts and Crafts but her architect encouraged her to “come to the dark side.” Modern...

  • Artreehoose is lakeside house

    Artreehoose is lakeside h..

    Artreehoose is lakeside house draws inspiration from the sensation of being sheltered underneath tree canopies was designed by Architect Della Valle Bernheimer. Wedged into a tight...

  • Good Residence in Melbourne

    Good Residence in Melbour..

    Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, the designers worked closely with the client to rationalise their “wish ...

  • The Insight

    The Insight

    Welcome to The Insight: a truly great family home with rooms where you can enjoy time together and rooms where you can relax on your own. At its heart, you’ll find a massive open...

  • One Taste Holistic Health Club

    One Taste Holistic Health..

    One Taste Holistic Health Club, located in this piece of heaven on earth between Hangzhou city’s Chenghuang Temple and the West Lake, is China’s first club that focuses on the ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.