Casa RO

by Elías Rizo Arquitectos
Casa RO Elías Rizo Arquitectos

The site is located in a well stablished residencial area. This house built in the 60?s, with its straight lines, honest distribution, communication with the exterior, and usage of materials, represents the architecture of its time. All these hints help the author decipher the project and set in motion arduous work of intervening while respecting its essence.
The project consists in the restoration of the old house, which was really deteriorated. The house had several failed previous interventions, but there was a lot to rescue. It begins with the demolition of some of the adjacent areas, maintaining almost all the original flooring on the ground floor, mainly because of all the new installations. Its all about precise work demanded by these particular clients: a young family with a unique way of living and perceiving architecture.
The house revolves around two main spaces, the double height foyer and the terrace. The foyer is restored and destined to become a sculptural area. The new terrace is where the family interacts and spends most part of the day.
One of the main goals was to create a warm space distanced from current architectural stereotypes and trends. The materials used become the main protagonists of space: wood as the prevailing material in facades and interiors, or stone which was selected complement with the one already in place.
The sites orientation defines the design of the facades, a translucent skin that solves the solar radiation for the bedrooms, acquiring a duality between an open space and an isolated one.

Photos by: Marcos García

  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos
  • Casa RO Elías Rizo Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Armadale

    Armadale

    Armadale, designed by Canny, is located in Armadale, Australia. The home is smooth and elegant, with few decorative accessories and clean, bright spaces. Photos courtesy ...

  • Haus Walde

    Haus Walde

    The client requested an open, light-filled room with the garden and the beautiful backdrop of the Kitzbühl Alps integrated into the living space.
    The site is located on a n...

  • Small Residential house reconstruction

    Small Residential house r..

    Observing the ongoing pattern of architectural planning in the crowded cities of the USA, across Europe and in Japan, small apartments have became the obvious answer to the problem...

  • Tuca-Tuca

    Tuca-Tuca

    With its unique silhouette and splash of colours, Tuca-Tuca exudes a spirit of playfulness, adding a dash of humour to the home. The warm LED light is reflected off the natural woo...

  • Le 205

    Le 205

    Le 205 is a private home designed by ATELIER MODERNO. It is located in Montreal, Quebec, Canada. Photos courtesy of ATELIER MODERNO

  • Apartment in Parque das Nações

    Apartment in Parque das N..

    The intervention was focused primarily on the interior architecture and on the adaptation of the space to the wishes and needs of the residents, who wanted a minimal environment di...

  • Chalet Le Coquelicot

    Chalet Le Coquelicot

    Like a new Porsche concealing innovative technology within its timeless outline, this luxury ski chalet has a traditional wooden exterior and a totally contemporary interior. If yo...

  • Mosman Park House

    Mosman Park House

    The Mosman Park House is a new house located alongside the Swan River, in Perth Western Australia.
    The house is designed to maximise the broad views of the Swan River and to...

  • Mastro Work Table

    Mastro Work Table

    Mastro is a work table created by Italian studio Gum Design in collaboration with De Castelli. The structure of the table is inspired by the old work tables found in the craftsman...

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.